Кейтеринг: особливості обслуговування

Святкування важливого заходу завжди супроводжує особлива атмосфера і вишукана кухня. І сьогодні все частіше організацію і проведення свят віддають в руки фахівців – кейтерингових компаній. Це не тільки запорука комфорту, смачних страв і відмінного обслуговування, але і відсутність для замовника клопоту, пов'язаних з організацією.

Так що значить кейтеринг і чим він хороший? Про це – далі.

Що таке кейтеринг


Поняття catering прийшло до нас з англійської мови, і означає доставку продуктів та організацію харчування.

Але ще за часів Людовика XIV серед знаті були популярні шикарні виїзні бенкети на природі. Вишукані страви французької кухні, живі квіти, музика і розваги – все це супроводжувало тодішні торжества. А кейтеринг як доставка обідів з'явився на початку ХХ століття в США: саме тоді активно стали будувати великі міста, і робочих необхідно було годувати.

Сьогодні кейтеринг як вид обслуговування об'єднав ці поняття, і передбачає організацію урочистостей, доставку їжі та обслуговування в самих різних масштабах. Від виду кейтерингу залежить кухня і атмосфера.

Види кейтерингу

Широке поняття кейтерингу включає в себе безліч підвидів. Серед них:

– фуршети – найвідоміший і популярний вид виїзного обслуговування. Для нього характерна відсутність столиків, а іноді і офіціантів. Закуски і напої, а також посуд, заздалегідь розкладені на великих столах. Гості їдять стоячи, прилади відсутні;

– кава-брейки. Супроводжують тренінги, семінари, конференції, і припадають на перерви. У наявність кави, чай, цукор, бутерброди, солодощі;

– банкети. Одна з традиційних форм проведення урочистостей. Гостей розсаджують за столи, де заздалегідь розставлені закуски і напої. Подача страв як на обіді – від закусок до десертів;

– шведський стіл. Передбачено розсаджування гостей за невеликі столики і використання приладів. Палітра їжі і напоїв ширша, ніж на фуршеті;

– пікніки. Комфортний виїзд на природу зі столами, стільцями, сервіровкою. Основні страви – приготовані на вогні. Це можуть бути овочі, м'ясо, риба, шашлики, юшка;

– кейтеринг-кальян. Кейтеринг як мистецтво – це сказано саме про кальянном виїзді. Тут все естетично і продумано: вишукана організація, дорогі сорти тютюну, красиві кальяни, наявність обслуговуючого персоналу і можливість замовлення на будь-який захід (природно, повнолітнім);

– виїзний бар. Супроводжують захід офіціанти та бармени, а обладнання для коктейлів та велика кількість напоїв присутній обов'язково;

– доставка їжі. Подача здійснюється за заздалегідь узгодженим меню на різні підприємства або додому, в одноразовому посуді. Це може бути як доставка обідів, так і певного виду їжі: піци, суші, шашлику, пирогів.

Для яких заходів


Яке зі свят не очікувало би попереду, організувати кейтеринг можна у всіх випадках і в будь-якому масштабі. Відсвяткувати весілля на свіжому повітрі, провести дитячий день народження, відзначити майбутню річницю можна в такому ось цікавому форматі.

Кейтеринг підходить не тільки для проведення сімейних заходів. Будь-який інший захід, який передбачає подачу страв, цілком можна замовити у кейтеринговой компанії. Корпоративи та презентації, виставки і випускні вечори, пікніки і банкети – будь-яке із заходів залишить приємне враження для гостей і господарів.

Проводять подібні святкування де завгодно, не тільки в офісному приміщенні та в банкетному залі, а й у дворі приватного будинку, в холі старовинного маєтку, на березі водойми і навіть на палубі яхти.

Переваги


Переваги кейтерингу наші співвітчизники вже оцінили. Зручність – перше з них, адже не потрібно ні про що турбуватися: про те, як провести кейтеринг, подбає кейтерінгова компанія. Досить вибрати і погодити меню, формат проведення, кількість гостей. Мобільність – ще один плюс. Накривають столи в обраному замовником місці з урахуванням всіх тонкощів і з усім необхідним: посудом, обладнанням, їжею, меблями. А економія часу – за замовчуванням.

Святкування різних заходів практично завжди супроводжує хороший стіл. Саме кейтеринг дозволяє провести будь-який з свят на вищому рівні і подати вишукані страви. А господарям і гостям залишається тільки насолоджуватися атмосферою.