На фото десерти Людмили Савяк
Одноразовий посуд для кейтерингу

Сучасний кейтеринг важко уявити без одноразового посуду. Вона практична, міцна, гігієнічна, а останнім часом і естетика не відстає. Особливо фуршетний посуд радує різноманітністю дизайнів: різні форми, кольори, а у деяких різновидів зовнішній вигляд мало чим відрізняється від скла.

Про те, одноразовий посуд як виробляється, про її особливості та вплив на здоров'я людини – далі.

Виробництво посуду: матеріали та особливості

Питання, з чого зроблений одноразовий посуд, цікавить багатьох. Традиційно для його виготовлення використовують термопласти трьох видів:

– полістирол (PS). Посуд з цього матеріалу білого кольору або прозорого, в ньому подають тільки холодні продукти харчування або напої. При нагріванні і подачі гарячої їжі виділяється стирол;

– поліпропілен (РР). Одноразовий посуд саме з цього матеріалу виготовляють найчастіше. Матеріал є безпечним, годиться для гарячих продуктів і нагрівання. Однак для жирних продуктів не підходить, оскільки при контакті виділяє фенол і формальдегіди, так само як і при контакті з етанолом;

– полівінілхлорид (PVC). Тара і судки з цього матеріалу не призначені для тривалого зберігання їжі. Крім маркування, а також цифри 3, вписаної в трикутник, для неї характерна наявність вм'ятин, якщо натиснути на поверхню.

Виготовляється одноразовий посуд наступним чином: сировину у вигляді гранул розплавляють, з неї формують листи, а за допомогою прес-форми в вакуумно-формувальних машинах з листів штампують всі види посуду, від стаканчиків до тарілок.

Переваги одноразового посуду

Одноразовий посуд має достатню кількість плюсів, завдяки яким її вибирають для широкої лінійки різних свят. До переваг належать:

– невелика вага;

– різноманітність дизайнів;

– міцність;

- гігієнічність;

– невисока вартість;

– можливість повторної переробки.

А додатковий плюс в тому, що не потрібно витрачати час і кошти на миття.

Чи є шкода

Звичайно ж, цікавить споживачів і питання чим шкідливий одноразовий посуд. Якісний одноразовий пластиковий посуд обов'язково сертифікується. І якісний пластик – полістирол або поліпропілен – безпечний. Однак обов'язково потрібно дивитися на маркування, що ідентифікує матеріал, і упевнитися в наявність знака: келиха і виделки.

І обов'язково потрібно дотримуватися правил поведінки з пластиковим посудом: не нагрівати той, який не підлягає нагріванню і не використовувати повторно, якщо це заборонено.

Якщо посуд без будь-яких розпізнавальних знаків, від нього краще відмовитися. І фахівці не радять годувати з одноразового посуду дітей, щоб уникнути алергії.

Одноразовий посуд не так давно заповнила наше життя і зробила її зручніше. Вона замінила традиційну на пікніках, Кенді барах і навіть фуршетах, що вже говорити про сервіси доставки їжі. Посуд не тільки зручна, але й естетична, а якщо дотримуватися правил використання, не завдає шкоди.